Lézeres szemműtét hírek

Mi történik a Sasszemklinikán - FEMTO lézeres szemműtét

A lézerkezelések világa olykor nagyon misztikusnak tűnhet, sokak talán félelemmel gondolnak a lézeres szemműtétre. De aggodalomra semmi ok! A kezelésben nincs semmi félelmetes. Most összeszedtük, hogy mi vár azokra, akik úgy döntenek, hogy a Sasszem FEMTO lézerkezeléssel végleg megszabadulnak a szemüvegüktől vagy kontaktlencséjüktől.

7 lépésben a FEMTO lézerkezelésről:

  1. Minden kezelés első lépése az alkalmassági vizsgálat. Az alkalmassági vizsgálat több mérésből áll. A mérési eredmények során a dioptriák és esetleges cylinderek meghatározásra kerülnek, megvizsgálják a szaruhártyát, így a szemről több ezer adatot nyernek. Az adatokból megállapítják, hogy a vizsgált páciens alkalmas-e a kezelésre, s ha igen, akkor melyik kezelés ajánlott neki a szeme és egyéni tulajdonságai alapján. A vizsgálat kb. 2 órát vesz igénybe és szerencsére minden fájdalom nélkül zajlik. Ha az illető alkalmas lesz például a FEMTO lézerkezelésre, úgy a páciens egy orvosi garancialevelet kap. Ebben írásban rögzítik a kezelés várható eredményét.
  2. A lézeres szemműtét napján egy ismételt vizsgálat következik. A szakorvos a kezelés előtt ismét megvizsgálja a páciens fénytörési hibáját, hogy azt összehasonlítsa az alkalmassági vizsgálat során mért eredménnyel. Ha minden rendben van, akkor a páciens megkapja a beleegyező nyilatkozatot. Ez tartalmaz minden fontos információt, ezért érdemes tüzetesen átnézni. Ha esetleg még valamilyen kérdés motoszkál a páciens fejében (bár az orvosok és szaktanácsadók igyekeznek már az alkalmassági vizsgálat során is teljes körűen tájékoztatni mindenkit), azt is érdemes feltenni a szakorvosnak, így nyugodt szívvel tud nekivágni a kezelésnek.
  3. Az adminisztrációnak még nincs vége. A lézerkezelés díjáról bizonylatokat készítenek, illetve a kontrollok időpontját is kitűzik.
  4. A sok papír után egy Xanax segít felkészülni a lézeres szemműtétre. A feszültségoldó tabletta megnyugtat és a műtét szempontjából is kulcsfontosságú, mivel ez segít ellazítani a szem körüli izmokat.
  5. A műtét előtt még érzéstelenítő szemcseppet is kap a páciens a műtételőkészítőbe, a garantált fájdalommentességért.
  6. A műtételőkészítő után már a műtőbe kell átfáradni. Itt általában 3 ember tartózkodik: Természetesen a beavatkozást végző szemészorvos, a lézeres szemműtétet segítő asszisztensnő, valamint a klinikai lézermérnök, hiszen fontos, hogy a lézerberendezéseket is folyamatosan felügyeljék. A műtőben a páciensnek nincs más dolga, csak mozdulatlanul feküdni és nyitva tartani a szemét. A műtét közben egy fénypontot kell folyamatosan nézni.  A FEMTO lézerkezelés során semmilyen fájdalmat nem éreznek és attól sem kell tartani hogy esetleg pislogna valaki. Egy apró eszköz, az úgynevezett szemterpesz segít, hogy senki ne csukhassa le véletlenül a szemét a lézerkezelés alatt. A kezelés tényleg nem jár semmilyen fájdalommal. Az egész műtét alatt a páciens csupán annyit fog észrevenni, hogy a lézer kattog. Közben a klinika munkatársai folyamatosan tudósítják őt arról, hogy épp mi történik. Valójában a FEMTO kezelés esetében két lézer dolgozik. Először egy femtoszekundumos lézer kialakít egy védőlebenyt a szaruhártyán, ami kb fél percig tart. Ebben a fázisban előfordulhat, hogy a látás homályosabbá válik, de ettől nem kell megijedni, természetes. A következő lépés során már a másik lézer, az ún. excimer lézer fog dolgozni. Ez a lézer elvégzi a szaruhártya korrekcióját a szaruhártya egy olyan rétegén, ahol már nincsenek idegvégződések. Ezért nem fog semmilyen fájdalmat érezni a kezelt páciens. Mindez összesen max 10 percig tart és a kezelés végén rögtön tapasztalható az éles látás élménye. A kezeltek rögtön le tudják olvasni a műtétben található falióra számlapját, ami nagyon nagy élményt szokott jelenteni az ex-szemüvegeseknek, hiszen nem csak a számokat, de még a másodpercmutatót is tisztán láthatják majd.
  7. Ugye milyen villámgyors? Ezután az újdonsült Sasszemű a váróban még pihenhet picit. Mielőtt hazamenne, megkapja a gyulladáscsökkentő szemcseppet is, amivel még 3 hétig kezelni kell a szemét. A műtét után, a gyógyulási idő alatt még megehet, hogy néha homályossá válik a környezet, esetleg kicsit szúr vagy könnyezik a szem, de szerencsére ez gyorsan elmúlik. A szemkezelést követő napon az egynapos kontrollon vizsgálják meg, hogy minden rendben van a gyógyulási folyamattal. A FEMTO lézeres szemműtétet követően legtöbb esetben már másnapra semmilyen panasz nincs és vissza lehet térni a hétköznapok forgatagába.