Lézeres szemműtét hírek

Lézeres szemműtét: Nem vagyok alkalmas!

Lézeres szemműtét: Nem vagyok alkalmas!Nagy buli lehet ez a lézeres szemműtét, mondta a barátom, aki az én példámon meg persze az oldalamon felbuzdulva. Elment a Sasszem klinikára ahol kerek perec közölték vele, nem alkalmas a lézeres szemműét elvégzésére. Részletesen megindokolták mi az oka az alkalmatlanságnak, a lézeres szemműtét csak azoknak végezhető el, akiknek a szaruhártya vastagsága ezt lehetővé teszi. Az övé pedig vékony. Ami amúgy nem probléma, de a lézeres szemműtét szempontjából kizáró.

Mi történik a lézeres szemműtét során?

A lézeres szemműtét során a szaruhártya anyagát formálják át, ahhoz, hogy ezt meg tudják tenni, szükség van egy bizonyos vastagságra. A lézer elpárologtatja az anyag egy részét és szigorú szabály van arra, hogy mennyinek kell maradnia ahhoz, hogy később se legyen semmi baj.

A barátom elég csökönyös alak, nem hátrált meg és elment egy másik klinikára is, ahol simán alkalmasnak találták és be is jelentkezett műtétre. Sőt, néhány hónappal ez előtt meg is történt a lézeres szemműtét a barátom legnagyobb örömére.

Most nyilván mindenki arra számít, hogy elmondom, hogy hamarosan megjelentek az első komoly problémák és a barátom csúnyán megbánta, hogy nem hallgatott a Sasszemklinika orvosaira meg rám és mégis megcsináltatta a lézeres szemműtétet.

Nem így történt. A barátom most már 4. hónapja jól lát és minden alkalommal elmondja, mennyire örül, hogy nem hallgatott rám. Elismeri, hogy abban igazam van, hogy a lézeres szemműtét nagyszerű dolog, de abban nincs, hogy hallgatni kell a károgó orvosokra.

Gondoltam felhívom a Sasszemklinikát és rákérdezek miért nem vállalták annak a műtétet, akit én küldtem oda, de nyilván nekem semmit nem mondtak volna más szeméről. Úgyhogy gugliztam egy kicsit, meg kikérdeztem az optometristát a Tescoban, ahol a napszemüvegemet vettem.

A tanulság a következő:

Rengeteg olyan eset van, amikor a lézeres szemműtét technikailag elvégezhető, de mégse szabad megcsinálni. Túl nagy a kockázat, amit be kell vállalni a műtét során. A vékony szaruhártya csak egy eset a sok közül, amikor nem szabad lézeres szemműtétet végezni. Súlyos cukorbetegeknek, autoimmun betegeknek, kokszot tolóknak sem szabad, mert nagy baj LEHET belőle, persze nem biztos, hogy LESZ is.

Nagyon remélem, hogy a barátom megússza. Bár sajna ez a fajta probléma, amit a vékony szaruhártya jelent, bármikor később is nagyon elronthatja a látását. De mindenkit óva intek attól, hogy erőltesse a műtétet, ha egy akkora tapasztalatú klinika a zsír új lézereivel nem vállalja a műtétet, annak oka van. Ne kockáztassatok!!!! Nem biztos, hogy ti is megússzátok.