Lézeres szemműtét hírek

A lézeres szemműtét indikációi, kinek igen, kinek nem javasolt a lézeres szemműtét elvégzése?

Minden nagyobb lézerklinika részletesen felsorolja az oldalán, hogy kik azok, akiknek nem javasolt a lézeres szemműtét elvégzése. A 18 év alatti, vagy 65 év feletti kor, bizonyos autoimmun betegségek, inzulinos cukorbetegség, szemsérülések kizárják a műtétet. Az ilyen állapotokat nevezik az orvosok abszolút ellenjavallatoknak, a részletes listák sok helyen megtalálhatóak az interneten. 

Egyértelmű ellenjavallat esetén egyszerű a helyzet. Abszolút ellenjavallat fennállása esetén még a kisforgalmú klinikák - ahol minden egyes műtét árbevétele számít - sem végzik el a műtétet, mert ha kiderül, elveszik a működési engedélyüket és fizethetnek kártérítést.

A lézeres szemműtétek relatív ellenjavallatai

A lézeres szemműtét indikációi, kinek igen, kinek nem javasolt a lézeres szemműtét elvégzése? A lézerklinikák nem szoktak azonban beszélni az un. relatív ellenjavallatokról, mert ez egy kényes terület. Relatív ellenjavallat az, amikor egy nagy tapasztalattal rendelkező orvos tudja, hogy el lehet ugyan végezni a műtétet, de a beteg nem lesz elégedett az eredménnyel, még akkor se, ha a műtét hibátlanul lezajlik. Tehát a műtét jogilag elvégezhető, az orvos csupán azt nem árulja el a betegnek, hogy Ő már előre tudja, hogy az eredménnyel nem lesz hosszú távon elégedett. 

Ilyen pl. a 18 éves, frissen egyetemre menő fiatal, közepes rövidlátással. Ha megoperálják, 1-2 évig elégedett lesz az eredménnyel, de biztos, hogy a sok tanulás miatt még romlani fog a szeme, 1-2 év után újra szemüvegre szorul. Egy tapasztalt klinikán nem is operálják meg addig, amíg nem stabilizálódik az állapota. Egy olyan klinikán, ahol nagyon kell a bevétel, bizony előfordulhat, hogy bevállalják, hátha nem romlik tovább, végül is arról, hogy a beteg szeme tovább romlott, ők nem tehetnek, senki nem tudja felelősségre vonni őket.

Relatív ellenjavallat az is, ha valaki rövidlátó és elmúlt 50 éves. Az ilyen emberek feltolják a homlokukra a távollátó szemüvegüket, ha közelre néznek. Ha az illető műszerész, vagy varrónő, akkor egész nap közelre néz munkája során. 50 éves kora ellenére mégsem kell neki olvasószemüveg, a rövidlátását használja közelnézésre. Leveszi a távollátó szemüvegét és olvasószemüveg nélkül is jól lát közelre.  Azt szokták mondani, hogy 50 év felett ilyen munkához áldás a rövidlátás.

Lézeres szemműtét után, ha hagyományos FEMTO vagy PRK kezelés történik, jól fog látni távolra, de közelre azonnal kelleni fog neki az olvasószemüveg. Egész nap szemüveget fog viselni munkája során. Nem biztos, hogy jól jár egy hibátlanul elvégzett lézeres szemműtéttel, hiszen tulajdon képen csak a távollátó szemüvegét cserélte ki olvasószemüvegre. 

Jogilag itt sincs hiba, de megint csak az a kérdés, megmondják-e egy bevétel-éhes klinikán, hogy jobb lenne nem elvégezni a műtétet, jobban járna vele a beteg?  Vagy legalább rendesen elmagyarázzák neki, hogy távolra jól fog látni a lézeres szemműtét után, de a kora miatt szüksége lesz szemüvegre.

Azokon a klinikákon, ahol sok műtét történik, a hosszú évek alatt összejön a tapasztalat, az orvosok nagyon jól tuják, hogy kinek érdemes elvégezni a műtétet és ki az, akinek el lehet ugyan, de nem hosszú távon nem lesz elégedett. Érdemes így direktben feltenni a kérdést, doktor úr, jó lesz nekem ez hosszú távon ez a műtét? Bízzunk abban, hogy vannak olyan klinikák, ahol őszinte választ kaphat az ember.