Lézeres szemműtét hírek

Hogyan óvjuk szemünket a napsütésben?

Hogyan óvjuk szemünket a napsütésben?A legenda szerint, miközben Galilei, a nagy csillagász a Napot figyelte a teleszkópján, mindkét szemét vakító, intenzív napfény behatás érte. Ennek következtében a modern fizika atyja és az elmúlt idők egyik legnagyobb csillagásza elvesztette látását.

De ez csak egy legenda, ha megfigyeljük a történetet könnyű észrevenni, miért is nem lehet igaz.

Rendkívül kevesen vannak azok a teleszkópot használó megfigyelők, akik mind a két szemükre elveszítik látásukat, hiszen megfigyeléseik során kizárólag egyik szemüket (általában mindig ugyanazt) használják.

Galileivel minden bizonnyal az történt, hogy 72 éves korára szürkehályog és a glaukóma /zöldhályog/ kombinációja alakult ki a szemein.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nap nem okozott komoly károkat a látásában. A rendszeres közvetlen napfigyelések valószínűleg nagy szerepet játszottak látásának romlásában, annak ellenére is, hogy Galilei kifejezetten óvatosan állt munkájához a káros hatások miatt.

Galilei értette a nap minden erejét és tisztelte; a csodálat és az áhítat, amit érzett, gyönyörűen jelenik meg a következő idézetben:”A Nap, mely körül kering, és amelytől függ az a sok bolygó, úgy meg tud érlelni egy fürt szőlőt, mintha semmi más dolga nem is lenne az univerzumban.”- Galileo Galilei

Ahogy Galilei rámutatott, nem kell csillagásznak lenni, hogy megtapasztaljuk hihetetlen erejét és szépségét a Napnak.

Hőmérséklete eléri a 15 millió Celsius fokot és a naprendszer tömegének 99,86%-t teszi ki, kétségtelen, a Nap befolyásolja az egész életet bolygónkon, a Földön.

Annak érdekében, hogy a Nappal összhangban éljünk, meg kell tennünk a megfelelő óvintézkedéseket, hogy megőrizzük a szemünk biztonságát.

Soha nem lehet túl korán elkezdeni védenünk szemünket a Naptól.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy az életünk során bennünket ért UV sugárzás 80%-át 18 éves korunkig megkapjuk.

Ezt arra alapozzák, hogy a gyermekek szemei több UVA- sugárzást továbbítanak a retina felé, mint a napszemüveg nélkül élő felnőtteké.

A védelem legjobb formái közé tartoznak a kalapok-sapkák, napszemüvegek, valamint a veszélyekről szóló alapos oktatás.

Viseljen jó minőségű napszemüveget, hogy megvédje a szemét az UVA, UVB és HEV sugaraktól.

A legveszélyesebb sugárzás a Napból érkező ultraibolya A és B.

Ezek felelősek a hályog, a makula degeneráció és a bőrrák kialakulásáért, azonban a nagy energiájú látható fény, más néven "kék fény" is hasonló problémákhoz vezethet.

A közelmúltban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a „kék fény” az UV sugaraknál is mélyebbre hatol a bőrben.

Vigyázzon a szemére egész évben, még a felhős napokon és az árnyékban is

Bár az árnyék és a felhők bizonyos fokig csökkentik a sugárzás mértékét, a szemei továbbra is ki vannak téve az UV-sugaraknak, amelyek átszűrődnek és / vagy tükröződnek az épületekről, utakról és más felületekről.

Ezek a sugarak még akkor is ártanak, ha a szemünk be van csukva és komoly látásproblémák jelentkezhetnek, beleértve a szürkehályogot, a rákot, az intraokuláris melanomát és a makula degenerációt.

Vegyen fel kalapot vagy sapkát és viseljen szemüveget, annak érdekében, hogy megvédje szemét és a környező bőrfelületeket.

Cimkék: